Jan Erik åker Vasaloppet tur och retur: ”Bara man är lite tjurig”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppsveckan har dragit igång och på söndag ställer sig 15 000 åkare på startlinjen i Sälen. Jan Erik Länta, till vardags lärare och renskötare i Jåhkågasska sameby tänkte starta tidigare och åka lite längre.

På torsdag väntar nämligen en liten tuffare utmaning än vanliga vasaloppet för Jan Erik Länta och finländaren Teemu Virtanen.

– Vi startar i Mora och åker till Sälen och vänder, så det blir 18 mil, berättar Jan Erik Länta som räknar med att det för hans egen del kommer att ta runt 14 timmar.

Inga duvungar

Ingen av dem är några duvungar inom området, Jan Erik Länta har åkta de 22 mil långa Nordensköldsloppet flera gånger och Teemu Virtananen är före detta världsrekordhållare i 24 timmars åkning med drygt 43 mil i sträck!

– Det går att åka långt på skidor bara man är lite tjurig ibland. Det gäller att vara grundtränad och ha tålamod, förklarar Jan Erik.

”Är man tränad så har alla möjlighet”

Med dubbelvasaloppet vill de även locka fler åkare till Nordenskiöldsloppet som går i Jokkmokk i slutet av mars, för det här med långlopp är något man kan ge sig även som äldre motionär:

– Är man tränad så har alla möjlighet, det är folk som är 70 år som åkt det loppet så dom flesta har möjlighet, säger Jan Erik Länta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.