De väntar längst i Sverige på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Eila Nenämaa från Kaunisvaara, utanför Pajala, fick själv köra sin man när han fick hjärtproblem. Ambulansen var i en annan kommun.

I dag får nästan alla invånare i Norrbotten vänta längre tid på en ambulans än vad de fick för fem år sedan.

– Jag föreslog redan på dagen att vi skulle åka till akuten i Pajala. Men han sa nej. Han fyllde 70 år den dagen och vi väntade ju barn och barnbarn. Sen så blev han så jättedålig och jag såg att han hade jättetungt att andas. Då ringde jag akuten, säger Eila Nenämaa.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

En paniksituation

Det var den trettonde maj för fyra år sedan som Lennart Nenämaa fick problem med hjärtat. Lennart vill själv inte prata om vad som hände den dagen och minns knappt heller – eftersom att han var i så pass dåligt skick. När Eila till slut ringde och frågade efter en ambulans fick hon veta att den var i Gällivare. Vilket gjorde att hon tog egen bil.

Om ni hade väntat på en ambulans från Gällivare – hur länge hade ni fått vänta då?

– Det är väl kring 17-18 mil dit härifrån.

Hur hade han mått då om ambulansen kommit då?

– Han hade inte överlevt. Han var så dålig. Han hade svårt att andas och man såg hur hårt hjärtat jobbade. Man får ju panik så jag sa ”jag åker då med egen bil”, säger Eila Nenämaa.

Väntetiderna allt längre

I tolv av fjorton kommuner i Norrbotten får man vänta längre på en ambulans i dag än vad man fick för fem år sedan. Det visar uppgifter som SVT Nyheter tagit fram via SOS och SKL.

Tiden räknas från det att någon ringer 112 till att hjälp är på plats. I Pajala ligger snitt-tiden på drygt 33 minuter. Det är den längsta tiden i hela Sverige. Orsaken är de långa avstånden då två tredjedelar av Pajalas kommuninvånare bor i byar utanför centrum.

”Tillfredsställande” säger landstingsråd

På hälsocentralen i Pajala säger man att det är ett problem med dessa långa tider och man vill gärna se fler ambulanser i kommunen. Men man säger också att sådana är landstingets riktlinjer och då bör de följas.

– Vi har en hälsa- och sjukvårdslag som säger att vi ska ha en jämlik vård. Då är ambulansen kanske den allra viktigaste att se över, säger Inger Ros, ordförande för Riksförbundet HjärtLung.

Tycker du att det är en jämlik vård när det skiljer så här mycket från kommun till kommun?

– Förutsättningarna är väldigt olika när det gäller att nå alla invånare. Utifrån dem förutsättningarna tycker jag ändå att landstinget erbjuder en tillfredsställande ambulansservice, säger vice ordförande i landstingsstyrelsen Glenn Berggård (V).

Stora skillnader

Men tillfredsställande ... Pajala har 33 minuter och Älvsbyn runt 10. Det är en jättestor skillnad?

–  Så är det och det handlar om vad det finns för omgivning. Pajala kommun är extrem så till vida att det är mindre än hälften av befolkningen som bor i centralorten.

Men trots att Pajalas ambulanstider sticker ut ligger Norrbotten ganska bra till i jämförelse med andra län.

– Landstinget i Norrbotten förfogar över fler ambulanser per invånare än vad många andra, vad jag skulle tro, nästan alla landsting i landet har, säger Glenn Berggård (V), vice ordförande i landstingstyrelsen.

Så här har ambulansens utryckningstider i Norrbotten förändrats mellan åren 2010-2014:

I dag inte finns några riktlinjer för hur snabbt en ambulans bör komma fram.

Pajala              +4,8 minuter

Övertorneå     +1,0

Jokkmokk       +2,7

Överkalix         +1,5

Haparanda       +3,1

Arjeplog          – 3,6

Luleå               + 1,6

Kalix                + 0,7

Piteå               + 1,0

Gällivare          +0,4

Arvidsjaur       – 0,5

Kiruna             +1,0

Boden             +1,2

Älvsbyn           +0,2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet