Foto: SVT Design/Privat

Han har 39 mil till postombudet: ”Skulle behöva ta en helikopter”

Publicerad

För Conny Lundmark, 72, som bor längs väg 805 mellan Jokkmokk och Kvikkjokk har det varit riktigt omständligt att hämta ut sina paket. De har nämligen hamnat i Jäckvik, en 39 mil lång bilresa bort.
– Jag skulle behöva en helikopter för att kunna hämta ut dem.

Från hemmet i närheten av Kvikkjokk ligger postombudet i Jäckvik tekniskt sett närmast. Sju mil bort jämfört med Jokkmokks tio mil. Men kruxet när paketen skickas till Jäckvik är att Arjeplogs- och Jokkmokksfjällen ligger i vägen. Tar man bilen istället för att färdas genom luften förvandlas de sju milen till 39.

Den detaljen har inte tagits i beaktning hos några av landets största transportföretag när Conny Lundmark beställt paket. Det har gjort att han behövt ringa ett stort antal samtal för att få sina paket vidareskickade till Jokkmokk.

– Det har gått okej när det inte är akut, men hade de behövts direkt hade det varit riktigt illa.

Felinställt transportsystem

Hos en av transportörerna, DHL, har man en så kallad lokator. En kartfunktion som automatiskt tilldelar ett postombud efter mottagaradressen. Enligt DHL:s produktchef Mikael Stange är den inställd på att gå efter bilvägen när man beställer från det område Conny Lundmark bor i.

Exakt varför beställningarna ändå skickats till ombudet som är närmst fågelvägen vågar han inte säga, men han berättar att det kan bero på att något transportsystem är felinställt, alternativt att en av e-handlarna, det vill säga försäljarna i det här fallet, använder lokatorns data på ett felaktigt sätt.

Beklagar missödet

Från DHL:s sida vill Mikael beklaga och förtydliga att man erbjuder hjälp vid situationer så som vid Conny Lundmarks.

– När det blir så här fel, kan man höra av sig till oss så gör vi en förflyttning på paketen utan kostnad för själva kunden. Vi kan även komma att höra av oss till e-handlaren och göra den uppmärksam på missen, säger Mikael Stange.

Arjeplog- och Jokkmokksfjällen ligger i vägen så Connys bilresa blir 39 mil lång. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer