Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mark Thompson, vd för det australiensiska bolaget Talga Resources, har tjänat närmare 30 miljoner kronor på de åtta år man letat efter grafit i Norrbotten Foto: SVT

Han har blivit rik på en gruva i Vittangi – en gruva som inte finns än

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta bolag som prospekterar efter mineraler blir förlorare i jakten på att få öppna nästa gruva i Sverige. Men i ett av bolagen har ägarna redan börjat tjäna stora pengar. Talga Resources vd tjänade 3,1 miljoner kronor det senaste året.

En förväntad ökning av efterfrågan av nya mineraler som grafit, kobolt och vanadin har fått många utländska prospekterare att bege sig ut i de svenska skogarna och leta efter brytvärda fyndigheter. För de allra flesta tar pengarna slut eller också visar provborrningarna inte tillräckligt goda resultat.

Kan bli ett undantag

Australiska Talga Resources har god chans att bli ett undantag. Under första halvan av 2020 hoppas bolaget kunna presentera en finansieringsplan för gruvan i Nunasvaara utanför Vittangi och den planerade batterimaterialanläggningen i Luleå.

Det är många steg kvar i tillståndsprocessen innan någon fullskalig gruvbrytning kan starta, men möjligheterna för projektet har redan lockat många att investera i bolaget.

Aktiekursen har fördubblats

Aktiekursen för Talga Resources har fördubblats flera gånger om sedan introduktionen på den australiska börsen. Mark Thompson, vd, är näst största aktieägare med 14 miljoner aktier som står i en kurs på ungefär 3.50 svenska kronor. Om han hittade en köpare för hela innehavet skulle det kunna inbringa omkring 50 miljoner kronor.

Samtidigt har aktieägarna beviljat ledningsgruppen med Mark Thompson i spetsen, stora ökningar av lön och andra former av ersättningar. 2019 fick han lön och pensionsersättning på 3,1 miljoner kronor.

I klippet hör ni hur Mark Thompson resonerar kring ersättningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet