Handels överklagar samlingstillstånd Foto: SVT

NMR:s demonstrationstillstånd överklagat – Dollarstores personal oroade

Uppdaterad
Publicerad

Handels överklagar nu demonstrationstillståndet som gör att Nordiska motståndsrörelsen samlas på Dollarstores parkering i Boden inför sin demonstration på första maj.

SVT Norrbotten har tidigare berättat om de fem manifestationer som kommer att pågå under första maj i Boden. En av dessa är en demonstration där Nordiska motståndsrörelsen ska gå genom Boden.

Tanken var att man skulle samlas på Dollarstores parkering inför demonstrationen, någonting som personalen på Dollarstore upplever som oroande.

Skyddsstopp

Nu överklagar Handelsanställdas förbund avdelning 33 samlingstillståndet och hotar med skyddsstopp. Man pekar på att samlingen sker under butikens öppettider, att det är en säkerhetsfråga, att parkeringens användning gör att den inte automatiskt kan ses som en offentlig plats, att personalen känner oro och obehag och att det kan innebära färre kunder om de inte vågar använda parkeringen.

Polisen avstyrker överklagandet med motiveringen att större parkeringsplatser som är avsedda för allmänheten i regel anses som offentliga platser.

I sitt svar skriver polisen: ”Polismyndighetens målsättning är dock att den aktuella verksamheten inte ska påverkas negativt i den mening att kunder som vill besöka butiken den aktuella dagen ska kunna göra det.”

Förvaltningensrätten avslog under fredagen överklagandet med hänvisning till att fackförbundet Handels inte är part i tillståndsmålet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet