Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Lars Pettersson främst vill ändra på när det gäller mansrollen. Foto: SVT

Lars i Piteå vill utplåna machokulturen

Uppdaterad
Publicerad

Redan i tonåren började pitebon Lars Pettersson ifrågasätta den rådande mansrollen och nu har han och startat ett företag med målet att utplåna machokulturen.

– Det här ligger verkligen i tiden. Förr när man hade träffar eller föreläsningar om mansrollen kom det nästan bara tjejer och kvinnor och lyssnade men det händer mycket inom det här området, senast jag var på en sån här träff så var majoriteten killar och män där, säger Lasse Pettersson som är nybliven företagare.

Aktiv förändring av mansrollen

Till vardags arbetar Lars Pettersson som gymnasielärare i Älvsbyn. Tidigare har han läst genusvetenskap och har har lång erfarenhet av att arbeta med frågor som rör maskulinitetskultur och jämställdhet. Han har även varit aktiv i politiken i länet, nu senast som FI:s ordförande i Norrbotten och tidigare som folkvald kommunpolitiker för V i Piteå.

Det nystartade företaget har som huvudsyfte att inspirera, kunskapshöja och aktivt arbeta för en förändring av mansnormer, genom framförallt föreläsningar och workshops.

Varför väljer du att göra företagsidè av det här?

– Min förhoppning är att jag via mitt företag ska kunna nå ut till andra som kanske vanligtvis inte engagerar sig i de här frågorna, kommuner, föreningar, företag, arbetsplater. Att lyfta det här, identifiera behov och problem för att därefter förhoppningsvis inspirera till fortsatt förändringsarbete för ökad jämställdhet och bättre folkhälsa helt enkelt, säger Lars Pettersson.

Generellt sett är ju inte killar och män lika högljudda i de här frågorna som kvinnorna, vilka reaktioner får du av andra män när du börjar prata om det här?

– Det finns två varianter, vissa män tycker att det här är fantastiskt roligt och det finns en medvetenhet för många män blir det här problematiskt, provokativt och ett personlig påhopp eftersom mansrollen sitter så djupt i oss, det gör den även hos mig. Man måste förstå att det alltid kommer motreaktioner när man ifrågasätter makt och det har hänt att jag blivit kallad omanlig men det är inget skällsord för mig, säger Lars Pettersson.

Killsnack på Prideevent

Han har redan gjort sitt första gig Gällivare. Där höll han en föreläsning för ungdomar om maskulinitetsnormer och ett ”killsnack” på ett Prideevent som kommunen anordnade. Helgen avslutades med panelsamtal på museet kring samma frågor.

– Jag tycker det är asroligt och ser massor fram emot att ha fått uppdraget och få möjligheten att lyfta de här frågorna för en ny publik. Förhoppningen är att bidra till ökad medvetenhet, säger Lars Pettersson.

En del kvinnor tycker ju att de få män som engagerar sig i de här frågorna får för mycket uppmärksamhet medan kvinnor som jobbat hela sitt liv med det här  inte får nått genomslag alls, vad vill du säga till dem?

– Ni har helt rätt. Här står jag och blir intervjuad av Sveriges television och det tänker jag att jag blir enbart för att jag är man. Det finns många kvinnor som jobbar oerhört hårt för jämställdhet och mäns våld mot kvinnor under många år och som aldrig uppmärksammas i TV, säger Lars Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer