Patrik Oja före detta kommunchef i Haparanda

Patrik Oja polisanmäls för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda kommun kommer att polisanmäla förre kommunchefen Patrik Oja. Kommunen anmäler honom för trolöshet mot huvudman, alternativt tagande av muta.

– Det är moraliskt helt förkastligt att från den ena dagen till den andra byta plats vid förhandlingsbordet, säger kommunalrådet Peter Waara.

Beslutet om att polisanmäla Patrik Oja är taget efter SVT:s Uppdrag gransknings program Kommungranskarna den 11 oktober som tittade närmare på omständigheterna vid upphandlingen av Barents Center.

Barentscenter i Haparanda

Alternativa brottsrubriceringar

I dag klockan elva höll Haparanda kommun en presskonferens om beslutet att polisanmäla Patrik Oja. På presskonferensen medverkade kommunalrådet Peter Waara och kommunchefen Lena Ekh.

De berättade att Haparanda kommun inte vill låsa sig vid någon särskild brottsrubricering och överlåter till polis och åklagare  att utrifrån utredningen göra bedömningen om möjliga och relevanta brottsrubriceringar.

Var kommunchef under tiden

Det var i SVT:s Uppdrag granskning som det avslöjades att Patrik Oja erbjöds ett jobb av Mikael Fahlander under den pågående upphandlingen av På Gränsen -projektet.

Under den större delen av den tiden var Patrik  Oja kommunchef.

SVT Nyheter Norrbotten söker Patrik Oja, men har ännu inte lyckats få kontakt med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet