Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi väljer bort att bryta där ” – i klippet hör du om blomman myrbräckas betydelse för gruvplanerna i Viscaria. Foto: Hans Sternlund/SVT, Länsstyrelsen i Västra Götaland

Här är blomman som sätter stopp för Viscariagruvans dagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Copperstone skippar dagbrottsbrytning i en av zonerna i den tänkta koppargruvan Viscaria utanför Kiruna. Den fridlysta blomman myrbräcka är den stora orsaken.

Länsstyrelsen i Norrbotten hade inför förhandlingarna i mark- och miljödomstolen sagt nej till ett av flera planerade dagbrott, nämligen i den så kallade D-zonen.

Man ansåg att ett dagbrott där skulle ha menliga direkta effekter på den fridlysta blomman myrbräcka samt Natura 2000-området Rautas fjällurskog.

Viscariagruvan

Valde bort

När förhandlingarna inleddes i domstolen överraskade Copperstones ombud alla med att meddela att bolaget drar tillbaka yrkandet om ett dagbrott i alla zoner.

– När vi har sett konsekvenserna för arten myrbräcka som växer ovanpå och att värdet i toppen av D-zonen är begränsat så har vi valt att välja bort dagbrottsbrytning i D-zonen, säger Anders Lundkvist, senior rådgivare och före detta hållbarhetschef vid Copperstone.

Ökad chans till positivt besked

Malmen i D-zonen kommer i stället att utvinnas genom underjordsbrytning.

Draget att skydda blomman kommer att ge gruvbolaget större möjligheter att få igenom sin ansökan för Viscariagruvan. I alla fall ökar utsikterna att länsstyrelsen kommer att tillstyrka ansökan. Det bekräftar Anna-Carin Ohlsson, enhetschef för miljöskydd vid länsstyrelsen.

– Vi kommer ändå att yrka på vissa villkor vad gäller rennäring, definitivt utsläpp till vatten, artskydd och Natura 2000-områden, säger hon.

I klippet får du veta mer om blomman myrbräckas betydelse för gruvplanerna i Viscaria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet