Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Patetiskt” – i klippet hör du Copperstones vd förnärmat kommentera Kiruna kommuns krav. Foto: SVT

Kommunens hårda krav på gruvbolaget – ta fram bostäder i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun vill att bolaget Copperstone ska ta fram bostäder för sina entreprenörer och underleverantörer inför starten av Viscariagruvan. De vill också att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för social hållbarhet i bolagets miljötillstånd.

Viscariagruvan bedöms behöva omkring 250 anställda när verksamheten kommer igång. Det skulle få vilket kommunalråd som helst att jubla högt.

I Kiruna råder dock konkurrens om arbetskraften och brist på bostäder. Så många nya jobb innebär nästan lika många utmaningar som möjligheter.

Viscariagruvan

– Det här är ett ansträngt läge och det gäller att vi kan fortsätta bygga ett attraktivt samhälle tillsammans med näringslivet, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Det avspeglar sig i Kiruna kommuns synpunkter till mark- och miljödomstolen som ska avgöra om gruvan får starta eller inte.

Nya jobb – ökade svårigheter

Framför allt riskerar 250 nya jobb att ”medföra fortsatt utarmning inom andra yrkessektorer och ökade svårigheter att för andra verksamheter att upprätthålla sina verksamheter”, står det i kommunens yttrande.

Kommunen ser därför ett scenario där de nya gruvjobben tas av inflyttade eller i andra hand inpendlande.

Därför kräver kommunen att Copperstone själva ska ta fram bostäder till sina entreprenörer och underleverantörer så att de inte ska tränga ut fastboende från det ordinarie bostadsbeståndet.

Kallar kraven ”patetiskt”

Domstolen borde också ställa villkor för social hållbarhet, anser Kiruna kommun, och inte bara på fysisk påverkan som buller, damning och utsläpp.

Copperstones vd Jörgen Olsson kallar kraven på den typen av villkor för patetiskt.

I klippet förklarar vd:n varför.

VISCARIAGRUVAN

Viscaria var i drift under åren 1982-1997, först med LKAB som ägare och sedan av finska Outokumpu. När gruvan stängdes återställdes området.

Kvar är 64 kilometer underjordiska orter ned till 670 meters djup som Copperstone tänker dra nytta av. Det kommer dock att ta två-tre år att pumpa ur de vattenfyllda gångarna.

Brytningen sker inledningsvis i dagbrott och det ska brytas både koppar och järnmalm. Det är oklart vem som ska köpa produkterna och vilken väg de ska transporteras. Det blir antingen på järnväg norrut mot Narvik om man säljer på världsmarknaden eller söderut mot Luleå om Boliden och LKAB blir kunder.

Copperstones återöppnande av Viscaria beräknas kosta omkring sju miljarder kronor i investering. Utöver det kapital man redan har förbrukat och har i kassan är planen att resa två miljarder i eget kapital med investerare och tre miljarder genom lån.

Bolaget har redan 25 anställda i Kiruna och planerar för en personalstyrka på 200-250 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet