Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I en kort filmsekvens kan du se hur älgen springer mot och upp på parets bil. Foto: Mariann Tegnelöv

Se älgkon gå till attack – krossar vindrutan på Bodenparets bil

Publicerad

När Mariann Tegnelöv och hennes man Ulf lämnar stugan i Åträsk i Bodens kommun springer en älgko rakt mot dem – och upp på parets bil.

– Jag blev livrädd, säger Mariann Tegnelöv.

Den 25 februari lämnar paret Tegnelöv stugan i Åträsk för att göra några ärenden i Ljuså. Mariann och hennes man Ulf bestämmer sig för att köra långsamt genom vinterlandskap efter att ha sett massa älgspår i snön.

Efter ett tag upptäcker de att en älgko står mitt på vägen. Ulf, som kör bilen, bländar av helljuset för att inte skrämma älgen medan Mariann bestämmer sig för att ta upp telefonen och knäppa en bild – när allt plötsligt förändras.

Älgen sprang rakt mot bilen

– När jag tittar upp från mobilen är älgkon på väg mot oss. Jag var inte ens medveten om att jag slog igång kameran. Det gick jättefort när hon kom springande, säger Mariann Tegnelöv.

Mariann och Ulf tror att älgen ska vika av precis innan bilen men istället springer älgen rakt mot dem och upp på huven. En händelse som NSD var först med att rapportera om.

– Jag tänkte bara ”oj, vad händer!” sedan satte jag upp armarna och lutade mig åt sidan, det var då jag tappade mobilen. Jag blev livrädd.

Krossad bilruta och glas i knäet

Framrutan på bilen krossas vilket gör att Mariann får glas i knäet. Det blir även bucklor på huven och takantennen går av.

– Vi hade en större bil med båge så den tog nog mycket av smällen. Jag vet inte hur det hade gått med en vanlig personbil.

Efter händelsen vänder älgen om och springer rakt ut i skogen medan Mariann och Ulf ringer polisen som skickar ut eftersöksjägare.

Vad tänker ni om älgens reaktion?

Jag tror att den antingen var väldigt utmattad, det är ju massor med snö nu. Eller så blev hon bländad och visste inte vart hon skulle ta vägen. Men det är underligt, säger Mariann Tegnelöv som klarade sig oskadd – om än lite omskakad – från händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer