Rödkallen i Luleå skärgård är en av många platser som uppmärksammar fydagarna i helgen. Fyren på bilden är inte från Rödkallen. Foto: SVT/TT

Här firas fyrdagarna: ”Viktigt att bevara”

Uppdaterad
Publicerad

Rödkallens fyrplats i Luleå skärgård är en av många platser som i helgen uppmärksammar fyrdagarna. ”Fyrarnas antal minskar eftersom vi lever i ett samhälle där GPS tagit över”, säger Sven Gunnar Hedström, medlem i svenska Fyrsällskapet.

I helgen är han på plats vid Rödkallens fyrplats för visa upp fyren för allmänheten. Han har själv jobbat som fyrvakt på Rödkallen och tycker det är roligt att få berätta om fyrens historia för besökande. Fyrplatsen på Rödkallen var bemannand till 1974, fyren transporterades dit i delar innan den monterades upp, berättar Sven Gunnar Hedström.

– Fyren är öppen året om, men trots det har vi haft en del besökare under lördagen. Vissa som kommer hit har aldrig sett en fyr tidigare, säger han.

”Vi vill bevara de gamla, antika fyrarna”

I år firas fyrdagarna under två helger, mellan 3-4 och 17-18 augusti. Anledningen är att datumet passat svenska fyrar mindre bra på grund av besvärligt väder och färre människor som rör sig längst kusten. Förra årets fyrdagar lockade över 9000 besökare runt om i Sverige, enligt svenska Fyrsällskapet. Sven Gunnar Hedström berättar varför han tycker det är viktigt att fyren uppmärksammas.

– Gamla angöringsfyrar har ingen uppgift att fylla i dagens samhälle. Vi vill bevara de gamla fyrarna, en del är värdefulla och antika, säger han.

Firas på flera platser i världen

Förutom i Sverige firas dagen bland annat i  Belgien, Australien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer