Silverpaviljongen har flyttats till Södra hamnplan för att användas vid nyårsaftonens vigslar. Foto: SVT

Här förbereds nyårets vigslar

Uppdaterad
Publicerad

Renskinn, blomsterarrangemang, 300 silverkulor, glitter, ljusslingor och hjärtan. Förberedelserna inför nyårsfirandet imorgon på södra hamnplan i Luleå har börjat.

Det är bara minus åtta grader när vi besöker södra hamnplan i Luleå. Men vinden gör att köldfaktorn känns som minus 25 och det snöar på tvären.

Förhoppningsvis är känns vädret mer gynnsamt imorgon då fyra par ska vigas i silverpaviljongen som flyttats hit tillfälligt.

Allla är välkomna

Bröllopsgästerna blir dels de speciellt inbjudna av respektive bröllopspar, men också alla nyårsfirande lulebor.

”Han är mannen i mitt liv” 

Efter vigslarna är det dags för det sedvanliga nyårstalet, i år av Niklas Nordström, (S) kommunalråd i Luleå. Och så nyårsfyrverkeri.

Traditionsenliga fyrverkerier

På många andra orter väljer man lazershow istället för att hälsa det nya året, men Luleå håller på den gamla traditionen.

Bara två kommuner fortsätter med fyrverkerier 

– Vi väljer fyrverkerier i år också, men vi har spanare ute i Boden som ska kola in hur det känns med lasershow,  säger Eva Sundgren, kommunikatör Luleå Kommun.

Uppmuntrar till nattlig utflykt

Hon uppmanar folk att ta med sig liggunderlag, pimpelryggsäckar och kanske en termos. Det kommer att brinna värmande eldar och alla som kommer hit bjuds på korv och alkoholfritt bubbel.

– En utflykt mitt i natten, why not? skrattar Eva Sundgren.

Två kronor per Luleåbo

Bröllopsföljena får tillgång till ett extra utsmyckat tält att skåla i efter vigslarna. Allt på Luleå Kommuns räkning. Något vissa varit kritiska till.

– Om jag skjuter från höften så kostar hela arrangemanget två skattekronor per person. Så jag uppmanar alla Luleåbor att komma hit på nyårsafton och ta del av sina skattepengar i form av fyrverkeri, korv och bubbel.

– Jag tycker det är jätteviktigt att göra roliga saker i den stad där vi bor. 

Här kan du läsa mer om arrangemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.