Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när kronprinsessan överlämnar nya dragonfanan. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Här hyllar kronprinsessan jägarsoldaterna i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen överlämnade kronprinsessan Victoria en ny dragonfana till Norrlands Dragonregemente K 4 i Arvidsjaur. Det nya fälttecknet har tagit runt 1 600 timmar att färdigställa.

Försvarsmaktens förband tilldelas nytt fälttecken när de har ny- eller omorganiserats, eller när det gamla blivit utslitet.

Traditionen har anor från 1600-talet. Senast de fick en dragonfana var 1955.

– En överlämning har endast, med dagen inräknad, skett fem gånger. Det är ett väldigt unikt tillfälle, något att berätta till barnbarnen när man sitter i gungstolen, säger regementsförvaltare Rikard Skiöld.

Älg, hund och falk

Den nya dragonfanan som kronprinsessan Victoria överlämnade har tagit 1 600 timmar att färdigställa. På fanan syns en älg, falk och en hund med texten ”Nowodwor 1655” – som ett minne till slaget mot polska masurer.

– Förbandets föregångare deltog och det var ett så kallat vackert slag, om man kan tala om vackra slag. Men det gick väldigt bra för Sverige.

”Ära och hedra”

Innan fanan överlämnades till regementschefen Teddy Larsson höll kronprinsessan Victoria ett tal. Hon hyllade regementet och att de med tanke på omvärldsläget är en viktig del av försvaret.

– Det är med stolthet som jag på min fars uppdrag är här i dag, för att tilldela er nya fastställda fanan. Ni skall i alla skiften ära och hedra det, sade kronprinsessan.

Kronprinsessan på fältet

Efter ceremonin fick kronprinsessan en presentation av verksamheten på K 4 och sedan besökte hon en skvadronsledningsplats där några soldater övade i närheten.

Se när kronprinsessan Victoria lämnar över fanan – och hör början på talet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regementsförvaltaren om ett fältteckens betydelse. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.