Här invigs nya ”Sommargatan” i Luleå

Publicerad

Den randiga versionen av ”Sommargatan” är borta. Istället har Luleå kommun målat stora färgglada prickar längs Storgatan mellan Kyrkogatan och Nygatan.

Tanken med en sommargata är att skapa nya mötesplatser och ökad rörelse i centrum då kommunen stänger av gatan för biltrafik. Detta gör att fotgängare och cyklister får mer utrymme. Det finns även möjlighet att odla i odlingslådor som ställs upp längs gatan.

– Vi vill visa på möjligheterna med ett grönare Luleå med mindre biltrafik och inspirera till att välja mer hållbara alternativ, säger Helena Lindvall projektledare L till Å – Hållbart resande, på Luleå kommun, i ett pressmeddelande.

I år har ”Sommargatan” öppet mellan den 25 maj och 18 augusti. Under premiären, alltså i dag lördag, erbjuds aktiviteter som att testa en elcykel, tipsrunda och tävla i fotbollsjonglering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer