Här går björnen till attack. Foto: Ludvig Emmoth

Här jagar björnen älg mitt framför Ludvigs kamera: ”Chockupplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Ludvig Emmoth hade placerat ut en åtelkamera i närheten av sin stuga utanför Gällivare för att ta reda på om det finns älg i området – men skogen visade sig ha fler invånare.

Det var i måndags som Gällivarebon Ludvig Emmoth placerade ut en åtelkamera i jaktmarkerna kring sin stuga en mil väster om Gällivare. Anledningen var att man tidigare placerat ut saltstenar för att locka älg till området – och med en åtelkamera skulle man kunna få bekräftat om det finns älg.

Åtelkameran är kopplad till Ludvigs och hans pappas telefoner och på onsdagsmorgonen kom ett sms om att något fastnat på kameran klockan 02.18.

– Jag tänkte att det var en räv eller ren, men så såg jag att det var en björn som jagade en stor älgtjur, säger Ludvig Emmoth.

”En chockupplevelse”

Bara någon timme innan fotot togs hade Ludvig Emmoth och några till varit i stugan och huggit ved och fixat.

– Det var lite av en chockupplevelse.

Han berättar att det förekommit björn i området tidigare men att det dykt upp allt fler spår och spillning de senaste åren.

Påverkar det här älgjakten?

– Det råder lite delade meningar om det. Vissa tänker att där det finns björn finns det älg, men andra ser det tvärtom.

”Vissa kommer att tycka det är jobbigt att plocka bär”

Han berättar att han och hans pappa fått enorm respons på bilden efter att ha delat den i sociala medier.

– Vi har ju en hel del familj, släkt och vänner som brukar vara där i stugan och vissa kanske kommer att tycka det är jobbigt att plocka bär där nu.

– Men det blir väl en ögonöppnare nu, att det finns en björn som bor i trakterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.