Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Hedberg, diakon vid Nederluleå församling, om den konkreta hjälp de mest utsatta och hungriga kan få. Foto: Erica Larsson/SVT

Här kan de mest utsatta i Luleå äta sig mätta och värma sig

Publicerad

Svenska kyrkan i Luleå anordnar ”Diakoni i centrum”, en möteplats för ensamma och hemlösa. Här erbjuder man gemenskap, samtal, stöd och något att mätta hungriga magar med.

Diakoni i centrum är ett samarbete mellan Luleå domkyrkoförsamling och Nederluleå församling. Och i diakonins hus, ett stort gult trähus bakom domkyrkan, har man skapat en mötesplats för de allra mest utsatta sedan fem år tillbaka.

– Här serverar vi lunch på tisdagar och mellan måndag och fredag har vi frukost mellan halv nio och elva. Det är bara på onsdagar och på helgen det är uppehåll, säger Anders Hedberg som är diakon vid Nederluleå församling.

Hemlösa i Luleå

Vilka människor förutom hemlösa vänder sig hit?

– Det kan vara människor som söker hjälp för att de mår dåligt eller har levt isolerat under en tid. Det kan också vara människor som har separerat eller har varit i en depression och behöver hjälp att komma vidare i livet.

Fattigdom vanligt

– De som söker hit har ofta ekonomiska bekymmer av olika slag och man kanske har kämpat under en lång tid.

Känner du att du gör nytta här?

– Jag hoppas det. Det kan handla om en människa som får mod och styrka att söka hjälp och ta tillvara sina rättigheter när någon lyssnar. En sådan gång kan jag känna att vi gjort nytta.

Ännu en plats att få i sig en bit mat

Ensamma och hemlösa kan även få något att äta via LP-kontakten som håller till i Pingstkyrkans lokaler på Storgatan i Luleå.

– Mellan torsdag och fredag har de kaffe och smörgås och på fredagar lunch, säger Anders Hedberg.

I videon berättar diakonen om vad kyrkan rent konkret kan hjälpa en människa i nöd med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet