Det är rikligt med Karljohansvamp ute i skogarna. SVT följde med svampentusiasten Torbjörn Holmqvist när han plockade på sig stora, fina matsvampar. Foto: Joakim Nordlund

Kryllar av karljohansvamp i Norrbotten: ”Verkar vara ett väldigt bra år”

Publicerad

Det kryllar av svamp på vissa håll i de norrbottniska skogarna. Karljohansvampen verkar trivas extra bra och är på vissa håll gigantiska.

I år är det ett så kallat ”karljohan-år” och den eftertraktade matsvampen ploppar upp lite här och var i skogarna. Den som vill ut och leta ska söka i sandiga, men inte helt torra marker, där även tallen trivs.

Under Svampens dag möttes Luleå svampklubb i Selets bruk utanför Boden. Torbjörn Holmqvist från Sundom hade sökt sig dit för att plocka och ta sig en skogspromenad med hunden.

– De här är lite stora. De är ofta bättre när de är lite mindre, säger Torbjörn Holmqvist och håller upp två exemplar av Karljohan för SVT.

Karljohan är svampplockarens favorit

Precis som många andra har Torbjörn Holmqvist konstaterat att det är ett så kallat ”karljohan-år” i år.

– Det verkar vara ett väldigt bra år för karljohan. Det är väldigt många som har hittat mycket svamp, säger han.

Karljohan och stensopp är två namn på samma svamp och den anses som en av våra finaste matsvampar. Holmqvist håller med – och lägger till kantareller bland favoriterna.

Tar med hunden på sina turer

Under sina svampturer har han även med sin hund, en australian shepard. Hunden är dock inte tränad till att hitta någon svamp men Torbjörn Holmqvist gillar att ta med honom i skogen.

– Det finns en del som tränar kantarellhundar. Vi skulle kunna göra det också men jag har valt att inte göra det.

Se vilka svampfynd som Torbjörn Holmqvist gjorde i videon ovan!

Torbjörn Holmqvist har med sig hunden när han letar svamp. Men det är för sällskapets skull – han har valt att inte specialträna sin australian shepard. Foto: Joakim Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.