Här plockar nostalgiska Kirunabor tegelstenar

Publicerad

Från och med den 24 maj får Kirunaborna hämta varsin minnestegelsten från gamla stadshuset. Det var en strid ström människor som under fredagsförmiddagen kom till gruvstadsparken.

Under tre veckor framöver kommer Kirunaborna ha möjlighet att hämta ett sista minne när Kirunastadshus jämnas med marken.

-  Man har varit på olika tillställningar som studentbalen och Kirunagalan i det gamla stadshuset, säger Sara Lantto som kom för att hämta ett minne under fredagen.

– Mitt starkaste minne från stadshuset är när man hade en stor sammankomst när man skulle lägga ned BB i Kiruna , säger Yvonne Stenberg.

Tegelstenarna kommer finnas tillgängliga för avhämtning på parkeringen intill Hjalmar Lundbohmsgården. Några av tegelstenarna får leva vidare i byggnader i nya centrum, dessa stenar tas tillvara separat från minnesstenarna som läggs ut för avhämtning. Bland minnesstenarna finns även delar av byggnaden som gått sönder vid rivningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer