Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får vi glimtar från dramatiken i övningen och hör projektledaren David Ström utmaningarna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här sätts totalförsvaret på prov – attentat övas i rivningskvarter

Uppdaterad
Publicerad

En till stor del övergiven stadskärna är den perfekta platsen när polis, räddningstjänst, länsstyrelsen och hemvärnet övar på att agera i en terroristattack.

Under fredagen blev Kirunas centrum skådeplats för ett fingerat kemiskt attentat.

Totalförsvarsövningen Vilde arrangerades med ett hundratal personer från både civilsamhället och Försvarsmakten som deltagare. Planeringen har pågått ett halvår och strax efter klockan åtta på fredagsmorgnen sparkade allt igång.

En blå skåpbil anlände till Folkets hus i Kiruna som skulle agera plats för EU-toppmöte. Men polisen var beredd.

Aurora 23

Tre skott avfyrades, attentatsmannen föll till marken och därefter inleddes arbetet med att desarmera den biologiska bomb som fanns i bilen.

Ödestaden perfekta platsen

Kirunas gamla centrumkärna är nästan helt tömd på boende, butiker och annan verksamhet. Det gjorde det hela mycket lättare att genomföra.

Det svåra har varit samordningen mellan alla aktörer. Det är Länsstyrelsen i Norrbotten som har haft det uppdraget.

I klippet får vi glimtar från dramatiken i övningen och hör jägarchefen Dean Waldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 23

Mer i ämnet