Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aurora 23 är den största militärövningen i Sverige på 30 år. Hör Carin Berggren, trafikreporter på Sveriges radio P4, sända ut mobiliseringsmeddelandet om krigsövningen. Foto: Malin Benett Klarin SVT/TT

26 000 personer övar på att kriget är här – mobiliseringsmeddelande sändes i radion

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen går den stora militärövningen Aurora 23 in i en ny fas, där scenariot är att kriget till sist kommit till Sverige. Därför sändes ett så kallat mobiliseringsmeddelande i Sveriges Radios samtliga P4-kanaler under måndagsmorgonen, som en del av krigsövningen. Men det är bara en övning och allmänheten behöver inte göra något.

Scenariot för vårens stora försvarsmaktsövning är att Sverige angrips av en främmande krigsmakt. Under måndagen möts deltagarna av ett läge då kriget kommit till Sverige.

Omkring 26 000 personer från 14 länder deltar i Aurora 23, som pågått sedan den 17 april. Det är den största krigsövningen i Sverige sedan Sydfront 89 för omkring 30 år sedan.

Förutom den svenska armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet deltar soldater från 13 andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 23

Mer i ämnet