Klassrum i Vattenfalls före detta lokaler i centrala Luleå Foto: SVT

Klart med nya skollokaler efter branden

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart var de 300 högstadieeleverna på Björkskataskolan ska få fortsatt undervisning efter branden i skolans lokaler.

Det var under natten mot måndag som det brann på Björkskataskolan i Luleå och på grund av en omfattande sanering måste skolan hållas stängd under resten av terminen.

Idag kom beskedet att eleverna får gå i före detta Vattenfalls lokaler i centrala Luleå. Det är samma lokaler som Norrskenets friskola fick flytta till efter att den skolan drabbats av en anlagd brand. Också det på Björkskatan i Luleå.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Bra att alla elever ryms på ett ställe

– Vi är glada över att det har löst sig så snabbt med en ersättningslokal efter branden och att alla elever och medarbetare ryms i de nya lokalerna så att vi kan hålla ihop verksamheten. Det har varit vårt mål och ett starkt önskemål från pedagogerna, säger skolchef Maarit Enbuske.

– Det här är så klart en jobbig situation för oss alla, både för mina medarbetare och för våra elever. Men vi har alla inställningen att vi ska försöka lösa det här så att det blir så bra som möjligt och att eleverna får den undervisning de har rätt till.

Nu pågår arbetet för fullt med att ställa i ordning lokalerna och ordna möbler till alla elever. På måndag ska elever och personal samlas i de nya lokalerna.

Information till föräldrar

På fredag anordnas ett informationsmöte för elevernas föräldrar i Lärkans aula i gymnasiebyn. All information om skolan, skoltransporter och övrigt kommer också att finnas att läsa på edWise på nätet.

Exakt när eleverna kan komma tillbaka till skolan på Björkskatan är oklart.

– Det vi vet är att vi kommer att vara där resten av terminen, säger Maarit Enbuske.

– Vi kommer förhoppningsvis att ha en bild över läget i början av juni och då kan vi bättre bedöma i vilket skick lokalerna är och hur omfattande saneringen blir, säger tillförordnad stadsbyggnadschef Jesper Klefsjö.

Övriga lokaler som håller stängt på grund av branden

Både Kvinnobiblioteket Björkskatan och fritidsgården håller stängt tillsvidare. Även Björkskatans sporthall kommer att vara stängd till och med den 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet