Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
11-årige Yosif Turki på Tunaskolan i Luleå ser framemot pizzadagen och brukar äta mer än tre bitar. Foto: Erica Larsson/SVT

Här väljer rektorn att satsa extra på skolmaten trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Mycket har förändrats i skolmatsalarna runt om i Sverige på grund av coronarestriktioner. På Tunaskolan i Luleå har rektorn valt att fortsätta satsa extra på skolmaten – trots pandemin.

En del elever får ta lunch mycket tidigare eller senare än de brukar, de får inte längre servera sig själva och utbudet av mat och salladsbuffé har blivit mindre på en del skolor. Men på Tunaskolan satsar man extra på maten.

– Det är jättegott för det är ju ganska tråkigt med corona och då får vi ha något extra kul, säger eleven Nelly Bergren i årskurs 6A vid Tunaskolan i Luleå.

Grillar ute på skolgården

Sedan några år tillbaka har rektorn vid Tunaskolan infört flera olika temadagar under skolåret då eleverna bjuds på skolmat med extra guldkant. Ett koncept man nu valt att fortsätta med även under pågående pandemi.

Något som verkligen uppskattas är när det under lunchen grillas kött utomhus på skolgården på en stekhäll eller på kolgrillar.

– Grillningen kallar vi Hell`s kitchen och så trycker vi upp affischer inför de olika teman så barnen kan längta lite, säger rektorn säger Marcus Hedström.

Beställer pizza till alla

Ett annat tema som visat sig vara extra uppskattat av eleverna är pizzaday där skolan beställer pizza till alla.

– Ja, pizzaday har ju visat sig vara väldigt populärt och då får de äta så mycket de vill och en del äter väl nästan så att de blir lite väl mätta och när vi grillar ute då är det vi rektorer på skolan som står för grillningen  och ibland hjälper några av de äldre eleverna till och sista gången så grillade vi 700 portioner, säger Marcus Hedström.

I videon hör du vad de olika matsatsningarna betyder för eleverna på skolan och hur de tycker att pandemin påverkat tillvaron i skolmatsalen.

I klippet träffar du Yosif Turki, 11, Harry Meskanen,12, och Nelly Berggren, 13, från årskurs 5 och 6 på Tunaskolan i Luleå. Foto: Erica Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet