Två stränder på Seskar-Furö kan bli nästa inspelningsplats för Expedition Robinson. Foto: Länsstyrelsen/SVT arkiv

Här vill tv-bolaget spela in nya Robinson – på ö i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nästa säsong av Expedition Robinson ser ut att bli mer kylslaget och kargt än tidigare år. Istället för att spela in säsongen på en paradisö vill produktionsbolaget producera programmet på Seskar-Furö i Haparanda skärgård. Detta för att corona-smittan hindrar resor utanför Sverige.

Mastiff, produktionsbolaget som spelar in Robinson, planerar för att filma teveprogrammet i Haparanda skärgård mellan den 23 juli och 6 september. Bolaget vill använda två stränder på Seskar-Furö. För att detta ska bli möjligt har man ansökt om dispens då området tillhör en nationalpark.

Klartecken för Seskar-Furö

Landshövdingen Björn O. Nilsson säger att länsstyrelsen har beviljat Mastiff dispens för att vara i nationalparken. Han säger att det var ett lätt beslut att fatta eftersom deltagarna kommer att utföra saker som de skulle få stöd av i allemansrätten om de åkte dit i 48 timmar.

Robinsoninspelning i Haparanda

– Om de sedan använder platsen i slutändan vet jag inte, men de planerar i alla fall för det.

Ön Seskar-Furö kan bli nästa inspelningsplats för Expedition Robinson. Foto: SVT Grafik

Vill ställa ut bajamajor

I ansökan till länsstyrelsen skriver Mastiff att max åtta deltagare kommer att bo under ett mycket enkelt vindskydd som de bygger av ditskeppat material.

De kommer även att få virke att elda med. Bajamajor kommer också att installeras på båda stränderna för deltagare och personal. Deltagarna kommer att kunna äta till exempel fisk – om de lyckas fånga den – svamp och bär. Ingen jakt kommer dock att bedrivas.

TV4 vill inte bekräfta handlingarna

Bolaget tillägger att allt material kommer att fraktas bort efter inspelningarna och att de, enligt dem, inte kommer att lämna ”några som helst spår efter sig”. Landshövding Björn O. Nilsson är inte oroad över att nationalparken kan ta skada.

– Nej, ibland kan det ligga runt 20 båtar där. Sedan har jag ett uppdrag av regeringen att tillgängliggöra naturreservat och nationalparker.

Har du själv besökt Seskar-Furö?

– Ja, det är en mycket fin plats med annorlunda geologi med flera sandöar.

TV4 vill än så länge inte bekräfta uppgifterna. I ett mejl till SVT Norrbotten skriver deras presschef Tanja Tabrizian: ”Det är väldigt roligt att det finns ett så stort intresse kring Robinson, men detaljerna gällande nästa säsong kommer vi att återkomma om inom närtid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robinsoninspelning i Haparanda

Mer i ämnet