Tom tågstation i Björkliden Foto: Teuvo Palomäki

Hårt väder stoppar tågen

Uppdaterad
Publicerad

Det dåliga vädret och ett tåg som kört fast stoppar tågtrafiken mellan Kiruna och Narvik.

–Tidigast på lördag morgon kör vi igång igen, säger Tobbe Lundell, ställföreträdande presschef på SJ.

Detta innebär att alla tåg från Kiruna till Narvik påverkas i båda riktningarna och som läget ser ut nu gäller tågstoppet ända fram till fredag klockan 12.00, enligt Trafikverket.

– Det ser riktigt trögt ut. Trafikverket håller på med ett intensivt arbete nu och lavinspränger. Men tidigast lördag morgon kommer vi att köra sträckan, säger Tobbe Lundell vid SJ.

Hårt väder i fjällen
Två traktorer röjer upp tågspåret Foto: Teuvo Palomäki

SJ säger också att bolaget inte kan lova att de sätter in ersättningsbussar, då delar av E10:an är avstängd titt som tätt. Till exempel är sträckan mellan Björkliden och Riksgränsen avstängd fram till 15.00 i dag.

– De resenärer som är inbokade har fått information om läget och vet att de bara kommer till Kiruna om de åker med tåget.

Så hur ska tågresenärer tänka om de har en biljett och läget är så här osäkert?

– Vi har gått ut med sms till alla som är bokade på berörda tåg i dag. Sedan måste vi anpassa situationen därefter. Det bästa är att man håller utkik på vår hemsida och på Trafikverkets hemsida för aktuell information och ser hur det fortskrider, säger Tobbe Lundell, ställföreträdande presschef på SJ.

Få personer har valt att gå ut i det stormiga vädret Foto: SVT/Teuvo Palomäki

Men det är inte enbart det hårda vädret som stoppar tågen. I söndags fastnade ett tåg mellan Riksgränsen och Katterjåkk. Det tåget sitter fortfarande fast på grund av rådande väderlek.

– Tåget sitter fast på grund av väderförhållandena. Vi kan ej gå in där och arbeta då det är för stor lavinfara, säger Josefine Gröndal, vid Trafikverkets pressjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårt väder i fjällen

Mer i ämnet