Hatstorm mot kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) i Luleå efter beslut om förtur till lägenheter för nyanlända.

Hatstorm mot kommunalråd efter beslut om förtur för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunalråd har hamnat mitt i en hatstorm sedan en känd främlingsfientlig sajt lagt ut deras mejladresser på sin hemsida efter det senaste bostadsbeslutet om förtur för nyanlända på en fjärdedel av hyresrätterna.

För ett år sedan fattade Luleå kommun beslutet att bostadsbolaget Lulebo ska reservera 25 procent av de lediga lägenheterna för nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Nu i veckan beslutades det att kommunen ska fortsätta med det.

Förtur för nyanlända Luleå

Lade ut adresserna

Den främlingsfientliga hatsajten menar att kommunen väljer hyresgäster efter hudfärg och diskriminerar luleåborna på rasistisk grund.

Dessutom har hatsajten lagt ut de socialdemokratiska kommunalråden Yvonne Stålnackes och Niklas Nordströms mejladresser på sin hemsida och indirekt uppmanat läsarna att höra av sig till de två luleåpolitikerna.

Reaktionen blev snabb – kommunalråden har bombarderats av hatmejl med rasistisk underton på tisdagen och på onsdagen.

– Det är mycket obehagligt. Efter tisdagens mejl och telefonsamtal är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Skönt att de goda krafterna är större, säger Yvonne Stålnacke.

”Bara svammel”

– Det är bara svammel att prata om diskriminering i det här fallet och det har jag svarat de som har mejlat mig. Visst är det obehagliga mejl, men de flesta som hört av sig bor inte ens i Luleå, säger Niklas Nordström.

LÄS MER: SD överklagade förtur i bostadskö för nyanlända

Yvonne Stålnacke har som förste kommunalråd råkat mest illa ut och på tisdagen var hon för första gången tvungen att stänga av sin telefon för att slippa alla påhopp som ”kuksugare”, ”hora” och ”fitta”.

– Det är klart att man blir illa berörd. Det ena är att de skickar mejl till våra offentliga adresser, men det får vi hantera. Det andra är att de tagit reda på våra telefonnummer och så ringer de gång på gång. Det är mycket, men jag vill inte ställa upp framför en kamera och ge den här sajten ännu mer uppmärksamhet än den redan fått, säger Yvonne Stålnacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förtur för nyanlända Luleå

Mer i ämnet