Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är vindkraftparken Lillgrund i Öresund. För första gången satsas det på ett projekt i norra Sverige och kan bli verklighet i Norrbotten. Foto: Johan Nilsson/TT

Så ska sex procent av all elproduktion täckas – bolag utreder havsbaserad vindkraftspark i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

De ökade elpriserna har slagit hårt mot konsumenterna. Nu vill Offshore Sweden undersöka om det finns ett område för vindkraft till havs utanför Haparanda och Kalix. Det skulle i så fall bli den första havsbaserade vindkraftsparken i norra Sverige och skulle enligt projektägaren täcka sex procent av landets elproduktion.

Enligt Olle Hedberg, vd för bolaget, är det den gröna satsningen i norra delen av Sverige som gör att de väljer att utforska möjligheten att bygga en vindkraftspark till havs.

– Så här långt har vi satsat på södra Sverige. Men givet den industriella utvecklingen och att det kommer behövas mer el för den gröna omställningen så ser vi det här som en möjlighet att vara med och skapa förutsättningarna för den, säger han.

Elpriser Gävleborg

Kan bli 135 vindkraftverk

Enligt Olle Hagberg har man från bolaget sida valt att undersöka ett större område, i vatten som tillhör Haparanda och Kalix territorialvatten.

I dagsläget går det inte att säga något om hur många vindkraftverk som det kan komma att bli i området – och Hagberg menar även att det skulle bli missvisande att säga något om hur dyr satsningen blir.

– Det vet vi inte förrän vi har genomfört undersökningen och det är också den som kan ge en uppfattning om tidsaspekten, säger han.

Skulle täcka sex procent av all elproduktion

På Wpd:s hemsida, det tyska bolag som äger projektet och som kommer äga vindkraftsparken, om den blir av, uppger att området vid full kapacitet skulle kunna rymma 135 vindkraftver.

Det skulle in sin tur innebära att de har kapacitet att producera 7-9 terawatt per år, vilket enligt Wpd skulle motsvara drygt sex procent av Sveriges totala elproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet