Helikopterbolag kritisk till fjärrstyrd flygledning

Publicerad

Under 2020 ska Kiruna och tre andra flygplatser flytta sin flygledning till Arlanda utanför Stockholm. Förändringen berör inte bara den reguljära flygtrafiken utan även mindre flyg- och helikopterbolag.

Kallaxflyg har sin huvudbas i Långnäs utanför Piteå, men har även en stor verksamhet i Kiruna. Och piloterna har mycket kontakt med flygledarna i tornet på Kiruna flygplats.

Flygchefen Trond Renå tror inte att flygsäkerheten är i fara, men befarar att mycket kommer att bli annorlunda när flygledarna finns på Arlanda och bevakar flygplatsen i Kiruna via kameror och mikrofoner.

Utan problem

– Den person som jobbar i tornet i Kiruna bor ju i Kiruna och är folk som vi tilltalar med förnamn. Om vi har några småproblem eller om vi gör några små avvikelser, då löser vi det innan det blir ett stort problem och byråkrati, säger han.

Och om servicen blir sämre borde avgifterna följa med, anser Trond Renå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer