Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turistföretagare som SVT Norrbotten har pratat med ser konflikten kring heliski i Kirunafjällen som en förlängning av Girjasmålet. Se mer i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Heliskibranschen: ”Det handlar om rätten att vistas i fjällen”

Uppdaterad
Publicerad

Turistföretagare som har heliskigäster ser samebyarnas ansökan om flygstopp som ännu en konfliktyta mellan rennäringen och turistnäringen.

– Nu lierar vi oss med bland annat Jägareförbundet för att kunna jobba på ett bredare plan, säger Mina Dahl, vd vid Abisko mountain lodge.

Turistföretagare som SVT Norrbotten har pratat med ser konflikten kring heliski i Kirunafjällen som en förlängning av Girjasmålet där samebyn vann rättigheterna att förvalta jakten och fisket i samebyns område.

– Vi tror faktiskt att det finns en strategi från Svenska samers riksförbund. Girjasdomen gjorde det tydligt att man prövade jakten först och nu prövas vår bransch, säger Mina Dahl.

”Ett befängt påstående”

Matti Blind Berg, som är ordförande för Svenska samers riksförbund (SSR), blir upprörd av uttalandet om att flygförbudet skulle vara en del i en strategi för att begränsa vem som har rätt att vistas i fjällen.

– Det är ett befängt påstående. Vi vill skydda våra djur från onödigt lidande. Det finns fortfarande stora ytor att disponera för helikopterskidåkning. Det är en osaklig debatt, säger Matti Blind Berg.

Samarbetet med samebyarna försämrat

Johan Lindblom företräder logianläggningen Niehku i Riksgränsen som också har många heliskigäster. Enligt honom har samverkan med samebyarna försämrats radikalt.

– Helikopterskidåkning har bedrivits i Kirunafjällen sedan 1970-talet  och vi har haft god kommunikation med samebyarna i området. Det har stegvis brutits ned. I uppstartsmötet i år drog sig tre av samebyarna ur och den fjärde dök upp och sa att allt var förbjudet.

Matti Blind berg på SSR håller inte med om den bilden.

– Nu blev det den här vintern med speciella förutsättningar och många renar blev kvar på fjället. Nu behöver de betesro och då skar sig samarbetet och helikopternäringen klev av.

På torsdagseftermiddagen meddelar förvaltningsrätten att Abisko mountain lodges yrkande om inhibition avslås. De har fram till 22 april på sig att överklaga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kritiserar Monica Risenius, vd för KirunaLappland, flygförbudet.. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.