En polisbil står intill lokalen i Gäddvik, 1 mil utanför Luleå. Foto: SVT

Hells Angels JO-anmäler polisen

Uppdaterad
Publicerad

Hells Angels i Luleå har gett organisationen ”Payback” i uppdrag att JO-anmäla polisen och även undersöka möjligheten till en stämning med skadeståndskrav.

Det var i lördags som ett 40-tal poliser slog till mot Hells Angels lokaler i Gäddvik utanför Luleå, där det pågick en kräftskiva.

Insatsen motiverades av ett tips om att det skulle finnas vapen och narkotika på platsen och att det pågick en olaglig alkoholförsäljning.

Razzia mot Hells Angeks i Luleå

Hotade skjuta hund

Polisen har i efterhand fått kritik för att ha använt mer våld än vad nöden krävde.

Bland annat ska olåsta dörrar ha slagits in och fönster krossats.

Men några vapen hittades inte och ingen alkohol beslagtogs. Däremot hittade en mindre mängd narkotika som grävts ned i marken.

Enligt nättidningen ”Payback”, som företräder flertalet bikerklubbar i Sverige, så hindrades folk från att filma insatsen och polisen ska också ha hotat att skjuta en hund som fanns i en husvagn.

JO-anmäler polisen

Ismo Salmi, vice ordförande i Payback och advokat, har fått i uppdrag att vidta juridiska åtgärder mot polisen.

– Vi har fått i uppdrag att göra en JO-anmälan mot polisen avseende det här tillslaget och därutöver utreda om det finns grund för att stämma polisen och kräva ett skadestånd, säger Ismo Salmi. vice ordförande i Paýback och advokat och fortsätter:

– I det här fallet ser jag möjligheterna till framgång som goda, bland annat för att polisen gått långt utöver sina befogenheter och använt mer våld än vad nöden krävde.

”Nöjda med insatsen”

Men polisens insatschef Micael Selini är inte speciellt orolig över eventuella juridiska konsekvenser.

– Nej, Hells Angels gör alltid så och det leder sällan någonstans. Det är en del av deras reklamkampanj och vi visste i förväg att det skulle bli så.

Selini betonar att polisen hade misstankar om tre brott. Bland annat att narkotika skulle delas ut till gästerna på kräftskivan.

– Vi är nöjda med insatsen och vi har belagt två av tre brott, narkotikabrott och brott mot alkohollagen. Det må så vara att det inte fanns några vapen på anläggningen, men å andra sidan har ett annat brott tillkommit.

– De har kameror som filmar omgivningen, en så kallad åtelkamera, och det får ingen göra, inte ens vi, säger Micael Selini.

I slutet av veckan kommer polisledningen i Norrbotten att kalla till en mediaträff och redogöra för insatsen och utvärdera polisens arbete.

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med Hells Angels ledare i Luleå, men han väljer att inte kommentera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Razzia mot Hells Angeks i Luleå

Mer i ämnet