Foto: SVT/Erica Larsson

Luleborna har gått 18,6 varv runt jorden – nu är stegjakten i kommunen avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har lueborna gått motsvarande antal steg som det tar att runda jorden 19 gånger,  i Luleå kommuns klimatsmarta tävling för hållbart resande.

–Jag förstår att många vill tävla men målet har ändå varit fler resor till fots, säger projektledaren Helena Lindvall vid Luleå kommun.

Sko- istället för klimatavtryck var Luleå kommuns paroll när de drog igång tävlingen #engångföralla. En tävling med syftet att öka hållbart resande och där man har kunnat samla poäng genom att strunta i bilen och ta en promenad.

Många har lämnat bilen hemma

Stegjakten har dels varit individuell men också i lag där kommunens stadsdelar och byar tävlat mot varandra. Vid midnatt igår registrerades de sista stegen och vinnarna är korade. De som tog hem det hela var byn Prästholm i Råneå, utanför Luleå.

– De har gjort det otroligt bra och med stort engagemang men jag vill ändå säga att att det inte är själva tävlingen som är det viktigaste utan vi har nått vårt mål att fler ska lämna bilen hemma och gå istället och vi hoppas att det håller i sig även efter tävlingens slut och hela 50 procent av deltagarna har kört mindre bil enligt den enkät som de fått svara på nu på slutet, Helena Lindvall.

LÄS MER: Persöntrion tar stegjakten på blodigt allvar – sargade knän och trasiga fötter

I videon hör du vem som gått absolut längst av alla lulebor och hur det gick för den tävlingsugna trion från Persön som SVT besökte för några veckor sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.