Hertsöskolan är i behov av omfattande renovering på grund av fuktskador. Foto: SVT

Fuktskadade Hertsöskolan kan rivas – billigare att bygga nytt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir billigare att riva Hertsöskolan och bygga nytt än att renovera byggnaden, enligt stadsbyggnadskontorets beräkningar.

Men ett tredje alternativ är att bygga en storskola för tusen elever i bostadsområdet.

Hertsöskolan är i dag dimensionerad för 400 elever i fjärde till och med nionde klass. Men skolans bäst-före-datum har gått ut och nu krävs det mångmiljoninvesteringar för att klara verksamheten.

Under den här veckan ska det hållas digitala möte med bland annat föräldrar om skolans framtid.

38 miljoner kronor billigare

Luleå kommuns stadsbyggnadsförvaltning  har räknat på olika alternativ på lösningar:

+ Renovering av skolan. Kostnad: 156 miljoner kronor.

+ Riva och bygga nytt. Kostnad: 118 miljoner kronor.

+ Mellanskillnaden blir 38 miljoner kronor.

– Hertsöskolan är rätt så stor med många kvadratmeter. Vi kan bygga mer ytsmart och effektivt nuförtiden, det är därför som det blir en lägre kostnad, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.

Storskola kan bli aktuell

Men inför de digitala mötena har stadsbyggnadskontoret också räknat på kostnaden för en storskola med 1 000 elever från förskoleklass till och med nionde klass.

Den notan skulle sluta på 295 miljoner kronor.

– Vi ska lyssna av föräldrarna och försöka komma fram till vad som är det bästa för verksamheten och för Hertsön. Beslutet kommer att fattas i oktober eller i november. I dag kan jag inte säga om vi ska renovera eller riva och bygga nytt. Det blir en sammantagen bedömning, säger Emma Engelmark (S) ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Högstadiet blir kvar

Men storskoletanken är aktuell eftersom Luleå växer i invånarantal.

– Det jag vet i dag är att vi kommer att ha kvar högstadiet på Hertsön, men oavsett vad vi gör så behöver vi ha en överkapacitet när det kommer fler barn när det blir fler bostäder och industrier i närområdet, säger Emma Engelmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.