Foto: SSC/Esrange

Den som hittar raketen får hittelön

Uppdaterad
Publicerad

500 kronor för en raketmotor, 150 för mindre plåtbitar. På rymdbasen Esrange finns en speciell prislista för nedfallet raketskrot. 

Idag lämnar Maxus 9, en enstegsraket av typen Castor 4B, rymdbasen Esrange. Men på sin väg mot rymden kommer delar av raketen att falla ned; motorn, klämband, noskonen och mindre plåtbitar sprids över ett stort område norr om Kiruna.

LÄS ÄVEN: Se uppskjutningen av jätteraketen

Hittelön

Allt raketskrot måste städas upp vilket Esrange gör regelbundet. Men man uppmanar även privatpersoner som vistas i området att höra av sig om man hittar delar och för ändamålet finns en speciell prislista.

Rik blir man knappast, det handlar om några hundralappar per del, och att ge sig ut för att leta är tämligen lönlöst säger Juha Keinström som arbetar på Esrange. 

– Området är stort, tolv gånger åtta mil så det är som att leta i en höstack. Ofta är det sånt som folk snavar över. Första uppgiftslämnare som kan ange en position får hittelön.

Hur mycket handlar det om?

– Det är inga stora summor, 150 kronor för smådelar och runt 500 kronor för en raketmotor. Skulle vi däremot sakna nyttolasten med experiment ger det mer pengar, då kan det handla om tusentals kronor.  

Farliga krutrester

Men raketskrot kan vara farligt och därför vill man från Esranges sida helst att människor som hittar saker hör av sig och anger en position så att de själva kan bärga det. 

– Det kan finnas kvar krutrester så där ska man absolut inte gå och pilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.