Bilden är en genrebild. Foto: Arkiv Pontus Stenberg/SVT

Högrisk för skogsbränder – brandflyg skickas ut i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar bli högrisk för skogsbränder i Norrbotten nu när det börjar bli extremt torrt i skog och mark. Nu skickas brandflyg ut för att övervaka länet.

Det är olika flygklubbar i Norrbotten som idag fick i uppgift att bege sig ut för att övervaka länet. Det handlar främst om flygplan av typen Cessna som nu lyfter från olika delar av Norrbotten.

– Vi kommer att skicka upp brandflyget över delar av Norrbotten idag. Det blir vår första bevakning här i länet nu när det börjar torka upp i skog och mark, säger Ronnie Lindberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten.

Räddningstjänsten berättar att det främst handlar om områden längs kusten från Luleå och vidare österut. Även en bit in i inlandet i riktning mot Överkalix finns det en överhängande risk för skogsbrand.

– Det börjar torka upp nu i framförallt de östra delarna av länet är det så pass torrt att det börjar bli högrisk för skogsbrand i Norrbotten.

Avvaktar med eldningsförbud

I södra delarna av Sverige har man utlyst eldförbud, men än så länge finns inget sådant förbud i länet.

– Nej, det är inte läge för något eldningsförbud än så länge i alla fall. Men prognoserna visar ju inte på någon nederbörd den närmsta tiden så vi får se vart det tar vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.