Högstadieskolorna blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Luleå säger nej till att lägga ned högstadieskolor i Luleå.

Carina Sammeli (S), ordförande i barn-och utbildningsnämnden, menar att Luleå växer snabbare än förväntat och bland annat mot Kronan och Hertsön.

– Det påverkar givetvis vårt ställningstagande att högstadiet på Hertsöskolan inte ska läggas ned. När det gäller Kråkbergsskolan i Sunderbyn så fredar vi även den skolan eftersom personalen och byborna har kommit med alternativa förslag som fungerar bra, säger Carina Sammeli.

Hertsöns julklapp

I dag gick Hertsöskolans lärare och elever på julledighet och det var stor glädje efter beskedet.

– Det är jättebra. Alla kommer att bli jätteglada. Det är väl ingen som vill gå i en storskola på Örnäset, säger Emma Golner, elev på skolan.

– Äntligen! Bingo! Det här känns verkligen bra inför julledigheten, säger läraren Erik Engblom.

– Beslutet är oerhört glädjande för mig som jobbar här och som bor i området. Jag har små barn som förhoppningsvis kommer att gå på skolan om tio år, säger läraren Anette Nordblad Nilsen.

Fler skolor läggs ned

Men beslutet innebär också att fler låg-och mellanstadieskolor i Luleå sannolikt kommer att läggas ned.

I dag är åtta F-till 6-skolor nedläggningshotade, men det kommer att bli fler när utredningen presenteras den 7 januari.

– När vi inte rör högstadieskolorna så finns det ett större behov av att vi rör låg-och mellanstadieskolorna och det måste vi fatta beslut om i vår, säger Carina Sammeli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolan i Luleå

Mer i ämnet