Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Hyresgästföreningens Marie Hjorth om vilka konsekvenser det kan bli när investeringsstödet avskaffas. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Hyresgästföreningen: Höjda hyror i Norrbotten när investeringsstödet försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Efter det slopade investeringsstödet väntas höjda hyresnivåer enligt Hyresgästföreningen i Norrbotten som ställer sig kritiskt till regeringens beslut.  

– Den som får betala för det här är naturligtvis hyresgästen, säger Marie Hjorth. förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Regeringens nya budget har mött hård kritik från byggbranschen som menar att slopad byggsubvention kommer leda till höjda hyror, högre bostadsbrist och längre bostadsköer.  

– Vi delar absolut den uppfattningen. Det finns inget mer att tillägga där mer än att det är helt rätt, säger Hjorth. 

Konsekvenserna som kan uppstå

Investeringsstödet innebär att de som vill bygga bostäder kan ansöka statligt medel om vissa krav uppfylls, bland annat ska projektet innehålla en blandning av lägenhetsstorlekar och inte överstiga den högst tillåtna normhyran. 

Hör Hyresgästföreningens Marie Hjorth om konsekvenserna som följer avskaffandet av stödet i klippet.

8 av 14 kommuner i Norrbotten har ett underskott på bostadsmarknaden. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.