Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Investeringsstödet slopas i regeringens nya budget och i klippet hör du hur Länsstyrelsen i Norrbotten arbetar med ansökningarna innan tiden rinner ut. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Nästan 1 700 bostäder i Norrbotten kan bli utan statligt stöd i regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två åren har drygt var femte hyres- och studentbostad i Norrbotten byggts med hjälp av investeringsstödet, det visar preliminär statistik från SCB. Trots att bostadsbristen växer avskaffar regeringen stödet från och med 1 januari 2023.

I Norrbotten uppger 8 av 14 kommuner att det råder bostadsbrist enligt Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys. Sista chansen att skicka in ansökan för investeringsstödet var 31 december 2021 och i Norrbotten har man fortfarande projekt som väntar på beslut.

Slutdatum för att få stödet beviljat är satt till sista december 2022. Totalt riskerar 1 698 bostäder i Norrbotten att falla mellan stolarna.

– Det är både tidsramen och medelstilldelningen som påverkar vilka projekt som får stödet. Det är ju årets anslag som man rör sig med nu för hela landet, säger Anna Palmgren Vahlroos, handläggare av statliga stöd, Länsstyrelsen Norrbotten.

Så jobbar man innan tiden rinner ut

Länsstyrelsen i Norrbotten har totalt beviljat investeringsstöd till 845 bostäder, som antingen är under byggnation eller färdigställda, under de senaste två åren. Det är 21 procent av alla hyres och studentbostäder som byggts i länet från 2021 till augusti 2022 enligt preliminära siffror från SCB.

I klippet hör du Länsstyrelsens arbete med att bevilja ansökningar innan tiden rinner ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.