Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pinsamt” – Hör Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, kritik mot staten. Foto: Erica Larsson/SVT

Stora industrisatsningarna i norr akut hotade: ”Regeringen måste vakna”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen besökte båda förbundsordföranden från Byggnads och hyresgästföreningen Bodens kommun. Anledningen är att det kommit oroande rapporter från respektive organisationer om byggnadsstopp och skenande bostadsbrist i de viktiga tillväxtorterna i norr.

De oroande rapporterna kommer från flera näringar, politiken, hyresgäster och byggbranchen. Och frågan organisationerna ställer sig nu är hur den nya regeringen ska tackla det hela.

”Upp till bevis för nya regeringen”

– I en allt osäkrare konjunktur är det statliga investeringsstödet helt avgörande för att byggtakten ska kunna upprätthållas, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

– Det är upp till bevis för nya regeringen. Sitter man på händerna här riskerar man att både förvärra konjunkturläget och hindra nyindustrialiseringen, säger han.

SVT Nyheter Norrbotten söker nytillträdda bostadsministern Andreas Carlson (KD) för kommentar.

I videon hör du Byggnads förbundsordförande hårda känga till politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.