Höjd vaccinationsvilja – då tog vaccinet slut

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på influensavaccin är ett bakslag för Region Norrbotten – som med mycket upplysningsarbete fått allt fler norrbottningar att vilja vaccinera sig mot influensan.

– Visst är det ett litet antiklimax att det blir på det här viset när vi äntligen har fått en stigande vaccinationsvilja hos befolkningen. Givetvis  hade det varit roligt att kunna vaccinera alla som vill ha vaccin, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Gratis vaccinering mot säsongsinfluensan vänder sig till riskgrupper som till exempel äldre över 65 år och människor med kronisk hjärt- eller lungsjukdom.

Vaccin sparar många vårddygn

Förutom hälsovinsterna för den som slipper insjukna så innebär vaccineringarna att sjukvården får färre patienter. Region Norrbotten har räknat på hur många vårdplatser som kan sparas in om fler vaccinerar sig.

– I genomsnitt är det mellan 4 000 till 5 000 vårddygn i Norrbotten varje år som går åt till att behandla patienter till följd av pneumokockinfektioner. Och man vet att med vaccinering skulle man kunna spara upp till 50 procent av insjukningarna och man spara kring 1 000 till 2 000 vårddygn om man kunde vaccinera, förutsatt att man fick vaccinera alla som tillhör riskgrupperna, säger Anders Nystedt.

Oklar tillgång

Smittskyddsläkaren räknar inte med att bristen på influensavaccin kommer att lösa sig den här säsongen.

– Det hade varit roligt om vi kunde vaccinera alla som vill mot influensa men nu är det som det är och jag tror inte att vi kommer att få några fler vaccindoser. Det finns enstaka vaccindoser ute på hälsocentralerna men man får spara dem till som har störst indikationer, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.