Ny protestvåg i Ersnäs efter besked om fler nedläggningshotade skolor i Luleå

Publicerad

Skolnedläggningarna i Luleå kommun har engagerat många. Enligt Folkinitiativet är det även ännu fler sedan det blev känt att även skolorna i Sörbyarna är hotade till stängning redan under år 2020.

Det är skolorna i Ersnäs, Måttsund, Alvik, Avan och Klöverträsk som ligger i riskzonen denna gång. Karoline Renée är en av dem mammor som började samla in namn till en folkomröstning då detta blev känt. Hon bor i Ersnäs och har själv barn som ska börja skolan till hösten, och vill inte att hennes sexåring ska både behöva åka långt och gå på en stor skola.

Vill ha barnen på skolan i byn

– Min äldsta börjar skola till hösten, sen är det dags för nästa om två år. Jag har själv gått på en byaskola och vi har ju valt att bo i en by för att våra barn ska gå på en mindre skola. Det känns tryggt och man vet var de är, och man känner alla. Jag vill inte att de går på en stor skola inne i stan. För det är Antnäs eller staden som det skulle bli för de barn som bor i Ersnäs.

Kände du på dig innan att detta kunde hända även med skolorna i Sörbyarna?

– Ändå inte. Eftersom att det är så många som bor här ute i byarna plus att det är vansinne att barnen ska färdas så långt. Därför trodde jag inte ens att någon skulle komma med det förslaget, men tydligen så hade jag fel.

70 namn på en timme

Hon berättar att många Ersnäsbor snabbt blev upprörda och att namninsamlingarna har gått väldigt bra.

– Under midsommarfirandet är i byn fick vi ihop 70 stycken namn på ungefär en timme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer