Byaskolan i Klöverträsk kan läggas ner redan till hösten 2020. Foto: SVT

Fler skolor hotade när Luleås skolstruktur görs om

Publicerad

Skolstrukturen i Luleå kommuns södra delar kan komma att göras om redan från hösten 2020.

– Det finns inget färdig förslag från förvaltningen utan vi informerade politikerna i barn- och utbildningsnämnden igår om olika tänkbara scenarion, säger skolchefen Maarit Enbuske.

Läggs ned

Ett scenario är att skolorna i Alvik, Ersnäs och Klöverträsk läggs ned redan från hösten 2020 och att barnen hänvisas till skolan i Antnäs som ska byggas ut. Där har förvaltningen fått besked från stadsbyggnadsförvaltningen att en utbyggnad kan stå klar hösten 2020.

– Ett minskat antal mindre enheter ger besparingar. Vi kan exempelvis ha ett kök istället för flera mindre kök. Och vi kan också samordna vaktmästartjänster. Antnäs är även utpekad som nod i landsbygdsutvecklingen i södra delen av kommunen, säger Maarit Enbuske.

Måttsund och Avan

Var eleverna i Måttsund och i Avan ska gå är osäkert. I Avan/Bälinge finns det sedan tidigare en plan att grundskoleeleverna ska gå skola i Unbyn i Bodens kommun och i Måttsund är det tänkt att eleverna förs över till Bergnäset.

– Om det inte blir en samverkan med Boden då läggs skolan i Avan ned. När det gäller Måttsund vill politikerna ha en dialog med dom berörda om det ska bli Bergnäset eller Antnäs. Blir det en flytt till Bergnäset är det tidigast 2024 eftersom en ny skola först ska bli klar.

Förslag i höst

Än så länge har barn- och utbildningsförvaltningen inte lagt ett konkret förslag som politikerna har att ta ställning till.

– Jag tror att vi kan ha ett färdigt förslag i september, säger Maarit Enbuske.

Bakgrunden till planerna på skolnedläggningar i södra kommundelen är att Luleå tidigare beslutat att göra nedskärningar inom skolområdet på 26.5 miljoner i år och 33 miljoner nästa år. Tidigare i år har man beslutat att lägga ned tre skolor och tre förskolor i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet