Josefina Skerk, i partiet Jakt- och fiskesamerna, hoppas att alla – och inte bara renskötande samer – ska omfattas av jakt- och fiskerättigheter. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hon hoppas att alla samer ska omfattas av jakt- och fiskerättigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av rennäringslagen ska undersöka om alla samer, och inte bara renskötande samer, ska omfattas av jakt- och fiskerättigheter. Josefina Skerk i partiet Jakt- och fiskesamerna hoppas att det kommer att bli så.

– Vi har redan den rätten, men den erkänns inte idag, säger hon.

Rättigheterna för samer som inte är medlemmar i någon sameby är en fråga som skär genom den samiska politiken. Det är alltid en särskilt het fråga i tider kring valet till sametinget som precis har genomförts.

Nu ska politiker i den parlamentariska kommittén som ska utreda en ny renskötsellag undersöka frågan.

Rätten till fjälljakten

Utreder även rätten att bygga kåtor

Det handlar dels om rätt till jakt- och fiske, men även rätt att kunna ta slöjdvirke och rätten att bygga kåtor och andra byggnader. Enligt regeringens direktiv behövs det ett ställningstagande om och i så fall på vilket sätt dessa rätter ska kunna utövas.

Den delen av utredningen ska vara klar först i november 2025.

Åsa Larsson Blind, ordförande för Svenska samers riksförbund som är en intresseorganisation för renskötseln, säger att det är alldeles för tidigt att spekulera i  vad utredningen kan tänkas komma fram till.

”Svartvita lösningar på gråskaliga problem”

Josefina Skerk i partiet Jakt- och fiskesamerna som driver frågan om alla samers rättigheter, tror på ett utslag i enlighet med deras linje.

Hon tycker också att det är bra att frågan lyfts på annat håll än i domstolen.

– Hittills har det varit svartvita lösningar på gråskaliga problem, säger Josefina Skerk.

I klippet berättar hon hur hon ser på den svåra frågan om hur det ska avgöras vem ska kunna kalla sig same och eventuellt ta del av rättigheterna i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet