All jakt och alla jägare inom renskötselområdet, nästan hälften av Sveriges yta, berörs av utredningen och Jägareförbundets Gun Fahlander är orolig över den knappa tiden. Foto: Arkiv/SVT

Oro i jägarleden för ny rennäringslag: ”Har glömt bort allas lika värde”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska jägareförbundet ser med oro på direktiven till utredning av en ny rennäringslag.

– Det handlar bara om statens och det samiska folkets rätt. Alla andra intressen har man tappat bort, säger Gun Fahlander i förbundet.

Gun Fahlander är ordförande i Svenska jägareförbundets fjällråd och har tillsammans med kollegor gjort en första översiktlig analys av det sjuttonsidiga dokumentet som utgör direktiven till utredningen.

Hon anser precis som Svenska samers riksförbund att det är alldeles för kort tid att utreda alla svenska samebyars rättigheter till jakt och fiske på bara ett år. Men så mycket mer än så är knappast de två parterna eniga om i den här frågan.

Rätten till fjälljakten

”Nästan hälften av Sveriges hela yta”

Gun Fahlander ser med oro på hur förutsättningarna för medlemmarna kan komma att förändras om samma rättigheter som Girjas har fått ska gälla i hela renskötselområdet i en nära framtid.

– Det här är jätteviktigt. Det här berör all jakt och alla jägare inom renskötselområdet, och det är nästan hälften av Sveriges hela yta, säger hon.

LÄS MER: Splittrat efter Girjasdomen – så har jakten förändrats

Frågor som tas upp i utredningen

  • Vilka delar av den statliga marken inom renskötselområdet ska det handla om?
  • Ska rätten bara gälla småvilt eller allt vilt?
  • Ska det inrättas en förlikningsmekanism för att lösa tvister mellan samebyar och markägare?
  • Ska även samer som inte är medlemmar i samebyar ha rätt till jakt och fiske?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet