I videon ovan berättar Lova Lehnberg, som studerar till speltestare i Boden, varför hon valt att gå den nya utbildningen. Foto: Jonathan Ferm/SVT

”Detektiven” Lova Lehberg letar spelutvecklarnas buggar

Uppdaterad
Publicerad

Lova Lehberg drömmer om att bli speltestare och leta efter buggar och fel som utvecklarna glömt bort.

– Man får jobba som en liten detektiv, säger hon.

Just nu finns det två utbildningar i dataspelscentrumet utanför Boden och till hösten startas ytterligare tre. Utbildningarna är en del av den stora satsningen på dataspelsindustrin i Boden.

Vill jobba med att hitta buggar och fel

Lova Lehnberg går första året i utbildningen som QA/gamester. Utbildningen innebär att man testar spelen innan de släpps för att hitta buggar eller fel i spelen.

Vad var det som fick dig att vilja bli speltestare?

–Jag tyckte att det verkade väldigt intressant. Jag har tidigare utbildning i systemvetenskap och då pratade vi mycket om test, men det var ingenting vi praktiserade. Då såg jag att detta var en typ av mjukvaru/gametester, och tyckte det lät kul att det var inriktat på spel.

Följ med in i Lova Lehbergs klassrum och hör mer om utbildningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.