Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarina Sundelin i Sakajärvi berätta hur det känns att tvingas lämna familjegården på grund av Boliden. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Katarina i Sakajärvi tvingas lämna familjehemmet: ”Allt vi har ägt blir gruva”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års kamp tvingas Katarina Sundelin flytta på sig och lämna famijehemmet som gått i arv i generationer.

-  Allt vi har ägt blir till gruva eller gruvområde, säger hon.

I dag blev det klart att Boliden får tillstånd till brytning av malm och gråberg i ett nytt dagbrott i Liikavaara vid Aitikgruvan i Gällivare kommun, enligt ett domstolsbeslut av mark- och miljödomstolen i Umeå.

Det finns flera riksintressen, som rennäring, flygplats och europaväg i närheten men trots alla dessa bedömde domstolen att samhällsnyttan av en stabil kopparproduktion är stor, och till viss del väger upp den negativa påverkan som verksamheten orsakar.

Flyttar inom samma kommun

Katarina Sundelin är en av de som har kämpat mot Boliden Aitiks planer under många år. Själv bor hon i Sakajärvi på en gård som hennes släkt haft i fem generationer. Enligt Katarina Sundelin har hon förhandlat om en ny bostad med Boliden under fem år.

– I början sa de nej till allt men för ett halv år sedan ändrades det. Det tror jag beror på är att de fick ont om tid. Så nu får vi en ganska likvärdig lösning materiellt sett. Men hur jag än vrider och vänder på detta är jag förloraren, säger Katarina Sundelin, boende i Sakajärvi.

Hör henne berätta mer om var hon ska ta vägen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer