En kvinna i 30-årsåldern dog efter en allvarlig bilolycka i Piteå. Tre personer, varav två barn, skadades. Foto: Micke Nyberg/SVT

Föraren var rattfull – men inte vållande till dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli så att den 30-årige körkortslösa kvinnan inte kommer att utredas för vållande till trafikolyckan i Piteå, natten till fredag – trots att hon var rattfull och körde på den andra bilen.

En kvinna avled, tre personer är allvarligt skadade och en person är lindrigt skadad efter kollisionen mellan två bilar vid Piteås norra infart, nära Grisberget.

Det satt fyra personer, två vuxna och två barn i en bil och en kvinna, misstänkt för rattfylleri och grov olovlig körning,  i den andra.

DÖDSOLYCKA I PITEÅ

Brott mot väjningsplikten

Enligt polisens utredning var det föraren i den så kallade familjebilen som orsakade olyckan genom att bryta mot väjningplikten och blev då påkörd i hög fart av den andre föraren.

Alla inblandade fördes till sjukhus, men mannen i familjebilen är lindrigt skadad och går att prata med.

– Vi kommer att kontakta honom i dag eller i morgon för att höra honom om trafikolyckan, säger Piteåpolisens förundersökningsledare Ola Lundström.

Rattfull men inte vållande

Men den rattfulla körkortslösa kvinnan kommer sannolikt inte att åtalas för vållande av trafikolycka.

– I dag är hon misstänkt för rattfylleri och grov olovlig körning och jag tror inte att det kommer att bli några fler åtalspunkter. Det är den person som har avliditit som bröt mot trafikreglerna så att olyckan inträffade, säger Ola Lundström och fortsätter:

– Men den andra föraren har också brutit mot trafikreglerna, så det här är en svår fråga, både juridiskt och känslomässigt. Därför ska jag ta kontakt med en åklagare för att få ett svar från juridikens värld, säger Ola Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖDSOLYCKA I PITEÅ

Mer i ämnet