Foto: Micke Nyberg/SVT

Rattfull kvinna misstänks för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad
Piteåpolisen har nu bestämt sig för att trots allt utreda en 30-årig kvinna för vållande till annans död i samband med trafikolyckan vid norra infarten i Piteå, natten till i fredags.
Kvinnan är sedan tidigare misstänkt för rattfylleri och grov olovlig körning.

En person avled och fyra personer skadades i samband med trafikolyckan vid norra ringen/Grisberget.

Föraren i den så kallade familjebilen bröt mot väjningsplikten och blev då påkörd i hög fart av en misstänkt rattfull körkortslös 30-årig kvinna.

”Helt fel budskap”

Och eftersom den nu avlidne föraren i familjebilen inte ansågs uppmärksam nog vid infarten så var hon vållande till trafikolyckan, enligt utredningen.

Piteåpolisen menade inledningsvis att den 30-åriga kvinnan var misstänkt för rattfylleri och grov olovlig körning, men att det sannolikt inte skulle bli fler brottsrubriceringar.

Därmed skulle kvinnan gå fri från ansvar för dödsolyckan, men reaktionerna på det har varit väldigt starka i Piteå och i hela Norrbotten.

– Om jag framför ett fordon i rätt hastighet spiknykter så hinner jag ofta bedöma situationen och bromsa in när ett fordon bryter mot väjningsplikten. Jag tycker att polisens budskap blir helt fel till omvärlden, säger en av många som hört av sig om det.

Vållande till annans död

Men piteåpolisens utredare har nu diskuterat den juridiska frågan med åklagare och kommit fram till en annan slutsats.

– Vi har nu tagit beslut att delge henne misstanke om vållande till annans död vid sidan av de två andra brottsrubriceringarna, rattfylleri och grov olovlig körning. Sedan får vi se vad utredningen visar, säger förundersökningsledare Ola Lundström.

Den 30-åriga kvinnan är kvar på sjukhuset, men polisen har hört henne upplysningsvis i väntan på förhör med en offentlig försvarare.

– Hon medger i sak när det gäller körningen, men när det gäller vållande till annans död har hon inte uttalat sig, säger han.

Bilen står kvar

Kvinnans krockskadade bil står fortfarande kvar vid sidan av vägen vid den norra infarten och många har reagerat över det, men så kan det komma att se ut i flera veckor.

– Vår tekniska utredning är klar och det är den som äger bilen som ansvarar för den. Så länge den inte utgör en  trafikfara så gör inte vi något. Men står den nog länge så blir den väl ett ansvar för kommunen, säger Ola Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DÖDSOLYCKA I PITEÅ

Mer i ämnet