Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du rapparen och nuvarande Piteåbon Justinas syn på upptrappningen efter Aminis död. Foto: Twitter/Anna Wallbrandt, SVT

Justina greps av moralpolisen i Iran flera gånger – rapparen flydde till Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Justina flydde från Iran efter att hon flera gånger blivit gripen av sedlighetspolisen på grund av sina kläder och sin musik. Trots att hon trakasserats och förföljts av iranska myndigheter är hon inte rädd för att fortsätta kampen.

– Titta på mitt folk, de protesterar på gatorna mot regimen som har vapen. De har ingenting men kämpar och är inte rädda. Varför ska jag vara rädd?, säger hon till SVT. 

Farima Habashizadehasl, som går under artistnamnet Justina, har bott i Piteå i cirka två år där hon har fått skydd genom ett fristadsprogram. I hennes låttexter tar hon upp mänskliga rättigheter och diskriminering av kvinnor där kritiken riktas mot den iranska regimen.  

– Myndigheten vill kontrollera oss och nu vill alla ha en stor förändring. Vi vill förändra reglerna, regeringen, och ideologin. Folket vill leva ett bättre liv, ett normalt liv, säger hon. 

Protester i Iran

”Vi dör hellre för frihet”

Det är inte första gången som den iranska befolkningen har uttryck sitt missnöje mot makthavarna och sedan 22-åriga Mahsa Aminis död har protesterna trappats upp.   

– I november dödades 1 500 personer som protesterade och då stängdes internet ned. Men den här gången kan dom inte stoppa oss, nu hör världen våra röster. Efter Mahsa Aminis död förstod vi att de dödar oss för ingenting och det är inget liv. Vi dör hellre för frihet.  

I klippet nedan berättar Justina om en låt som hon skrev till iranska kvinnor redan för tre år sedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Justina om en låt som hon skrev till iranska kvinnor redan för tre år sedan. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet