Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar kommunalrådet Carina Sammeli (S) LKAB:s kommande storetablering i Luleå. Foto: Anders Hjertström/SVT

Hör kommunalrådet om vad LKAB:s satsning betyder för Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Att gruvbolaget LKAB väljer Luleå som etableringsort för sin nya industrisatsning innebär att det kan bli mer än 500 nya jobb i kommunen.

–  En mycket glädjande nyhet, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) i en första kommentar.

Luleås kommunalråd räknar med att mineralparken kommer att betyda en hel del för kommunens utveckling. Verksamheten handlar om fossilfri utvinning av sällsynta jordartsmetaller och fosfor ur restprodukter från gruvindustrin. 

– LKAB:s satsning innebär många nya jobb inom en spännande framtidsbransch och att vi ytterligare stärker Luleå som ett nav för den gröna omställningen, säger hon.

Långvarigt samarbete

Markanvisningsavtalet mellan Luleå kommun och LKAB innebär att gruvbolaget får köpa köpa cirka 120 hektar mark på Svartön för sin etablering som ska vara i drift 2027. Sedan tidigare har LKAB mer än 220 anställda i Luleå.

– LKAB och Luleå har en lång historia tillsammans och vi är glada över att LKAB fortsätter att satsa här. Det är viktigt för näringslivet i Luleå och kommer även att ge arbetstillfällen under byggtiden, säger Carina Sammeli.

LKAB motiverar valet av etableringsort med att Luleå erbjuder god logistik, tillräcklig markyta, elkraft, lägre kostnader, en god arbets- och bostadsmarknad och synergier med bolagets befintliga verksamheter.

I klippet hör du kommunalrådet Carina Sammeli (S) kommentera LKAB:s satsning i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer