Landstingsråd Kent Ögren (S)

Hortlax ska inspirera andra

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget ska nu titta på fem hälsocentraler i Norrbotten som håller sin budget och jämföra dem med sex andra som inte klarar det.

Hortlax hälsocentral är en av dem som ska inspirera.

– Vi ska titta på om det finns ett samband mellan god ekonomi och god kvalité och hög tillgänglighet och vi tror att det finns det. Och då ska vi se om vi hittar någon metod för att förända för de som har lite tyngre, säger landstingsråd Kent Ögren, (S).

Inom de närmaste månaderna är tanken att landstinget ska ha hittat olika nycklar för att hjälpa de hälsocentraler som har underskott i sin budget, enligt Kent Ögren.

Men landstingsrådet tror inte att det blir några strukturella förändringar:

Hålla budget

– Nej, det tror jag inte. Det handlar mer om att hitta de olika sakerna som att visa vårdcentraler klarar ekonomin och vad gör de för att klara det och sen försöka föra in det i de vårdcentraler som har det tyngre, säger han.

– Varför har man inte gjort det tidigare?

– Vi kanske inte har sett sambanden och tänkt i dessa banor som vi gör just nu. Men nu ser vi ett tydligt samband och tycker det är värt att göra översynen, säger Kent Ögren (S), landstingsråd i Norrbotten.

Förhoppningen är att  primärvården ska kunna spara pengar.

– Om alla hälsocentraler skulle gå enligt den budget som de har, betyder det en förbättring av resultat inom primärvården för ungefär 40 miljoner kronor, säger Kent Ögren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet