Skärmdump från appen där hotet framfördes. Foto: SkärmdumpVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hot om skolskjutning i Kiruna – undervisningen fortsätter

Publicerad

Polisen är på plats på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna efter hot mot skolan. Enligt uppgifter ska hotet handla om att en skolskjutning ska äga rum på skolan.

Polisen bekräftar att en anmälan om olaga hot ska ha kommit in på onsdag kväll och att en utredning om olaga hot pågår. Polisen är just nu på plats på Hjalmar Lundbohmsskolan där de har ett möte med rektorerna och håller förhör.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten ska hotet komma från appen Jodel.

Några elever på skolan beskriver stämningen som tryckt, de flesta undviker allmänna lokaler som matsal och kafeteria.

– Det har varit ganska folktomt under dagen, många har inte ens kommit till skolan och vi som varit här har mest varit inne i klassrummen, säger några elever till SVT Nyheter Norrbotten.

”Borde stängt skolan”

Vår reporter på plats, Teuvo Palomäki, träffar en förälder som lämnar av sitt barn vid skolan. Eleven skulle börja skolan klockan 12 idag och hade inte fått någon information från skolan om hotet.

– Näe, vi har fått vår information från andra håll. Skolan borde ha skickat hem eleverna direkt eller ha haft skolan stängd och informerat oss redan igår kväll när hotet blev känt, säger föräldern som vill vara anonym.

En annan elev som vår reporter mötte berättar att det rykte som nu cirkulerar på skolan är att hotet inte är aktuellt för dagen utan att det ska gälla måndag.

– Det känns väldigt pirrigt att tänka sig att gå till skolan på måndag, säger eleven som vill vara anonym.

Fortsatt undervisning på skolan trots hotet

Per Wennebjörk som är tf gymnasiechef berättar att han och övrig ledning under gårdagskvällen fick information om ett hot via rektorer.

– Vi tog då beslutet att polisanmäla hotet.

Men ni valde inte att gå ut med information till elever och deras föräldrar?

– Vi fick vetskap under kvällen igår och jag är osäker på om det finns någon form där vi kunnat informera alla men idag har alla elever som kommit till skolan fått information av sina mentorer.

Han berättat att ledningen i samråd med polisen tog beslutet att fortsätta med undervisningen idag.

– Jag befinner mig i Gällivare och har inte full kontroll på hur läget är på skolan nu men jag vet att rektorerna ska samla personalen för att de ska kunna ge vidare information till eleverna. I övrigt är det polisens uppgift att jobba med frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer